Ad blog pana Stejskala aneb K odchodu Barzáního

Kolega bloger pan Lubomír Stejskal dne 2.11.2017 reagoval na můj příspěvek k odchodu Barzaniho z funkce prezidenta iráckého Kurdistánu.

Tak, jak jsem ve svém blogu Peshmerge Barzani zveřejněném dne 1.1..2017 uvedl, Masúd Barzani odchází z funkce prezidenta, jelikož jeho volební období skončilo před čtyřmi roky, ale kvůli válce s ISIS bylo vždy po dvou letech prodlouženo. Nyní to druhé prodloužení končilo dnem 1.11.2017. Ještě před referendem Kurdů o nezávislosti Masúd Barzani prohlásil, že po referendu už nebude kandidovat a aby někdo z poslanců nepřišel s nápadem, že se Irácký Kurdistán opět nachází ve válečném stavu, tentokrát pro změnu se šíitskými milicemi a centrální vládou v Bagdadu a nenavrhl prodlužení jeho funkce, napsal Parlamentu, že si to nepřeje.

Před referendem též prohlásil - aniž by tušil, že vypukne válka s centrální vládou Iráku a s převážně z Iránu pocházejícími tzv. šíitskými milicemi - že nikdo z jeho rodiny nebude po referendu zastávat vládní funkce.

Jeho synovec Nečirvan Barzani je předsedou kurdské vlády a v listopadu tohoto roku se měly konat v Kurdistánu volby, což kvůli nově vzniklé válce kurdský Parlament volby odložil o 8 měsíců. Nečirvan Barzani a jeho vláda, kde je syn bývalého iráckého prezidenta Kurda Jalala Talabaniho Kubat Talabani místopředsedou vlády dal najevo, že za té situace irácký Kurdistán nemůže až do voleb zůstat bez prezidenta a ještě k tomu bez vlády ......

Vláda musí fungovat do voleb, je to rozhodnutí kurdského parlamentu, jelikož ještě ani nedošlo - opět kvůli válce - k novému zvolení prezidenta, tak funkci prezidenta má v současné době část Parlament a část vláda, dle rozhodnutí Parlamentu.

Ano, Masúd Barzani se vrátil k Peshmerge a téměř každý den je někde na jiné frontě. Jeho syn Sirwan Barzani je též Peshmerge, generál a další syn je vedoucím Bezpečnostního úřadu.

Mezitím se ozvaly USA, Koalice proti ISIS, že by rádi uvítali kvůli situaci na Středním východě, kdyby Nečirvan Barzani a Kubat Talabani nadále zůstali v politice ..... 

Toto jen k vysvětlení, proč se řeklo A a proč nedošlo k vyslovení B! 

Děkuji za váš zájem a přízeň

    S úctou

               Yekta Uzunoglu

 

 

Autor: Yekta Uzunoglu | pondělí 13.11.2017 7:10 | karma článku: 14,33 | přečteno: 228x