Klepeta

Drahý kurdský malíř Nuh Ateş popsal se svým perem klepeta, která český soudce Jiří Wažik považoval vhodné pro moje ruce….

 

Klepeta

Klepeta od soudce Jiřího Wažika na mých rukou, co se snažily po celý život utišit bolest tisíců nemocných…

     … na mých rukou, které stovky dětí, z nichž zrůdní hrdlořezi tzv. Islámského státu udělali sirotky, otcovsky hladily ty choulící se drobné dušičky pod stany v zimě, v uprchlických táborech, hladily je po obličeji, po jejich hlavičkách, dávaly jim lásku v nelidském soukolí, do kterého se dostaly…

     … na mých rukou, které otcovsky objímaly kurdská děvčata bojující v tak mladém věku, místo aby se mohla, jako jejich vrstevnici v Evropě, radovat, bojují s téměř holýma rukama proti IS - zrůdám od Kobane až po Shengalu a padají za naše lidské hodnoty….

   … na mých rukou, které společně s Peshmerge, to jest s těmi, co stojí čelem k smrti, pekly v Iránu nad otevřeným ohněm chléb na frontové linii proti tzv. Islámskému státu, a stiskly k sobě před bojem ty mladé, kteří ani nestačili ještě žít, někteří padli hned poté, padli za naše společné lidské hodnoty…

    … na mých rukou, které sbíraly od dětství přísloví jako dědictví moudrosti našich předků a překládaly je do jazyka svého druhého domova, do češtiny, jako vděk za pohostinství někoho, kdo nemá svobodný domov….

    … na mých rukou, které v těch nejkrutějších podmínkách, co si člověk může představit, to jest v jedné cele s masovými vrahy, překládaly básně nejvýznamnějšího kurdského básníka, básně o lásce, o vlasti, o hrdosti, o kometě ….

     … na mých rukou, které již půl století píšou o bolestech nejen svého trýzněného národa….

    … na mé ruce vložil soudce Jiří Wažik klepeta jako "cenu vhodnou pro zajatce“! 

Klepeta z pera kurdský malíř Nuha Ateşe nasazená na mé ruce jako temná – tajemná síla zla soudceJiřího Wažika, soudce "demokratického – právního - civilizovaného - humánního" státu a země, která je jinak tak krásná a kde na nás za každým rohem dýchají neocenitelné lidské hodnoty!

 

 

 

 

 

Autor: Yekta Uzunoglu | sobota 11.11.2017 7:35 | karma článku: 14,33 | přečteno: 302x