Diskuse

USA na Rojavě chrání Kurdy

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VR

Je to tak, Kurdové odvedli proti IS 90 procent práce. Právě Kurdové zvrátili rozmach IS během bojů u Kobani. To byla první velká porážka Islamistů a že to byl pořádný masakr. Zatímco si vládní Syrská vojska dobývala Allepo a shazovala na hustě obydlenou zástavbu barelové, zápalné i chemické bomby, "nezištně" podporovaná Ruskem, tak Kurdové si museli projít tím největším svinstvem. SAA se decentně zapojila do bojů až v době, kdy bylo prakticky hotovo a IS je v troskách. A obrovskou zásluhu na tom, že Kurdové dokázali to, co dokázali má podpora od Američanů. Ať už se jedná o leteckou podporu (někde jsem mimochodem četl, že 70-80 procent ztrát IS jde právě na vrub leteckým útokům USA), ale taky naprosto zásadní materiální, logistickou a informační podporu. Ale to pořád nic nemění na tom, že Kurdové si to všechno museli těžce a tvrdě vydřít sami.

Ty kecy o tom, že USA nemá mandát a že nebylo pozváno na "mejdan" jsou zcela mimo. Za prvé, Assad byl demokraticky zvolený, asi jako u nás KSČ před rokem 1989 a za druhé, Assad tuhle párty neřídí už minimálně 6 let a k tanci zve ten kdo platí hudebníky a to minimálně v severní Sýrii jsou Kurdové a USA.

5 0
možnosti
Foto

Jedna maličkosť. Obrana Kobani a protiofenzíva Kurdov prebehla pred vstupom Rusov do konfliktu. V tom čase Assadove sily ustupovali a boli na ceste k porážke.

1 0
možnosti