Yekta Uzunoglu

Žlutá karta pro Erdogana II.

12. 09. 2017 12:09:51
Má zvolené nastolení práva vůči zločincům z Turecka v USA právě v těchto dnech něco společného s kurdským referendem v Iráku?

V předešlém článku jsem psal o okolnostech tykajících se I. žluté karty, kterou Erdogan bezprostředně dostal od USA. Od dokončení a zveřejnění článku pokračuje proces s neuvěřitelnou rychlostí. V minulých letech jsem opakovaně psal o tom, že USA mají v rukou nezpochybnitelné důkazy a tím mají současně prostředky, které mohou Erdoganovi kdykoliv zlomit vaz.

A teď jsem se dověděl, že Reza Zarrab či Zarraf není jedinou zbraní USA, i když dle všeho sdělil americkým úřadům vyšetřujícím tento skandální případ víc, než to původně vypadalo.

Kauzu nastartoval a chtěl zdárně dokončit proslulý New Yorský státní zástupce Preet Bharara tak, jako stíhal mnoho dalších zločinů mezinárodních rozměrů, ale dle všeho byl pokaždé zabrzděn. Lze to "pochopit", protože to ještě v Bílém domě seděl Obama a probíhala jednání USA s Iránem o íránském jaderném programu a dle všeho politici nechtěli ztížit jednání nějakou nepodstatnou causou, jako je třeba porušení embarga a praní miliard černých dolarů. Od nástupu Trumpa do úřadu, dosadil na tuto causu státního zástupce, který má zelenou a tak konečně může pokračovat ve své činnosti, kterou má zákonem určenou, ta mu přímo ukládá, že konat musí. Ale jak se zdá, kdy a jak smí být zákon aplikován, to určuje politika a nikoliv zákon sám. Politika stojí nad zákonem a ne tak, jak ústava či ústavy demokratických zemí se snaží nám občanům vsugerovat.

Po nástupu Trumpa do funkce se změnil státní zástupce čínského původu Joon H. Kim ze státního zástupce ze všech stran osočovaného (i od politiků), tlačeného do kouta a do stresu, z dravého státního zástupce na ještě dravějšího státního zástupce. Dověděli jsme se, že náměstek generálního ředitele státní exportní banky Haklbak Mehmet Hakan Atilla, je již od 28. března 2017 ve vazbě v USA a to je už druhá zbraň Ameriky, který zase ví a asi to, co už ví, Američanům sdělil, to znamená, jak všechno probíhalo na bankovní úrovni! Jak ho tam americké úřady dostaly, zatím nevím, ale v té souvislosti byl již v roce 2013 Mehmet Hakan Atilla vyšetřován a držen několik měsíců v Turecku ve vazbě, než ho Erdogan s ostatními členy gangu dostal ven i se svým generálním ředitelem a tak musel vědět, že americké úřady po něm jdou. To všechno tento významný bankéř tureckých černých peněz vypověděl Američanům a vypověděl zřejmě mnohem víc i o dalších nelegálních operacích v samotné státní bance, která podléhá ministerstvu financí a předsedovi vlády...

Takže Američané nejen že mají Zerraba, ale i druhou klíčovou postavu v nelegálních operacích, kdy systematicky docházelo léta k porušování embarga vůči Iránu, k praní peněz a točily se přitom miliardy.

A generální ředitel této proslulé turecké banky, na kterého též byl minulý týden americkým soudem vydán zatykač. Toho v roce 2013 v rámci operace, o které jsem se zmínil v prvním článku, též zadrželi turečtí policisté a při domovní prohlídce našli v krabicích miliony! Krabici známe z případu Dr. Ratha, u něj to byla krabice na víno, ale v Turecku to byly krabice na boty a v nich nalezené miliony nebyly v Kč, ale v USD, přesně 4,5 milionů USD!

Na něj je též vydán zatykač ze strany USA. Seznam příkazů k zatýkání vydaný dne 6.9.2017 je dlouhý a přikládám ho jako přílohy tohoto článku.

A co teď dál? Turecká státní banka Halkbankasi, přes kterou byly dle tvrzení obžaloby provedeny nezákonné transakce, spadá totiž přímo pod ministra financí a předsedu vlády čili Erdogana. Kdo byl tehdy předsedou vlády? Erdogan sám!

Mohlo by vedení banky, které je dosazeno do funkce s tzv. trojitým podpisem, a to znamená podpisy ministra financí, ministra obchodu a následně podpis samotného předsedy vlády, celá léta porušovat zákon a provádět gigantické nelegální transakce bez vědomí rezortních ministrů a předsedy vlády?

Co všechno mají ještě americké úřady v rukávu, nevíme, ale asi dost a je tristní, že fakta vytahují dle potřeby a nikoliv dle zákona tak, jak zákon jim ukládá za povinnost.

A Erdogan? Jak se říká česky, už má asi v kalhotách.... Včera večer se Erdogan donutil, aby telefonicky mluvil s Trumpem a proč? Aby si zajistil, že nebude 19. září, kdy jede do 72. Valné shromáždění OSN, případně v USA zadržen?! Soud má totiž právě v těch dnech pokračovat a státní zástupce dost pravděpodobně přijde s dalším rozšířením obžaloby.

A tak jsme se též z New York Times dověděli, že Erdogan je osobně telefonicky ve spojení s obhájci potrurčeného Reza Zarraby, co za prachy udělá cokoliv.

Od MZV a od Senátu USA jsme získali informace, že Turecko v nejbližší době dostane NOTU, aby Erdogan do USA nepřijel se svými ochránci. Ti nebudou do USA vpuštěni! Oficiálně kvůli poslední návštěvě Erdogana, kdy před jeho očima jeho ochranka doslova zmasakrovala pokojné demonstranty! Tady též státní zástupce zvažuje, zda nerozšíří obžalobu, protože vše se odehrávalo před očima Erdogana a stačilo, aby Erdogan jakožto hlava státu řekl: nedělejte to, či stop! Ale Erdogan nic takového neřekl a nechal tam své gladiátory útočit na bezbranné lidi a odjel... To vše je zaznamenáno nejen několika americkými policejními kamerami, ale jsou zaprotokolovány výpovědi nejen poškozených, ale i amerických policistů!

Je možné, že Američané nechtějí, aby při evt. zadržení Erdogana nedošlo k ozbrojenému střetu s jeho ochránci? Nevíme!

Má zvolené nastolení práva vůči zločincům z Turecka v USA právě v těchto dnech něco společného s kurdským referendem v Iráku?

Je otázkou, proč USA opakovaně ukazují „svému“ Erdoganovi žlutou kartu právě v těchto dnech, když o tom všem vědí už léta?

Autor: Yekta Uzunoglu | karma: 13.46 | přečteno: 219 ×
Poslední články autora