Yekta Uzunoglu

Americký vítr IV.

6. 06. 2017 7:24:06
Na to, kdy americký vítr už konečně dorazí i do Česka, si budeme muset ještě chvíli počkat. Do té doby budeme my, Kurdové žijící v Česku, nadále šikanováni a pronásledováni. Někteří činitelé v ČR sdílí s Tureckem stejnou ložnici
S nástupem Donalda Trumpa dává americký vítr do pohybu vše, co jen může a vše ukazuje na to, co jsem již před 4 roky tvrdil, a to že se mapa středního východu změní a tím se změní i budoucnost tohoto regionu, který se tragicky zviditelnil pro běžného člověka nevídanou brutalitou islamistických zrůd.

Turecko, které ještě před dvěma roky hrálo v regionu hlavního hráče, ztratilo a dále ztrácí veškerý vliv, který mělo ještě před dvěma roky.Začalo to tím, že ústy svého sultána křičelo na Obamu "buď my, nebo oni vyberte si"! Tím „oni“ myslel Erdogan Kurdy! A dokonce i Obama Erdoganovi odpověděl: "Oni"!

Pak přisel Trump se svým nevídaným větrem a sultán i na něho křičel: "Buď my, nebo oni" a odpověď zněla ještě jednoznačněji - "Oni". Trumpova odpověď "oni" nebyla jen pouhým výkřikem, jako tomu bylo u Obamy. Trump hned podepsal souhlas s dodávkami zbraní Kurdům bez centrální vlády, to jest bez Bagdádu, přímo iráckým Kurdům a syrským Kurdům! Amerika jim doručila i těžké zbraně přímo až na frontu. Patrně to byla nová americká administrativa, která radila iráckým Kurdům, kteří se připravují na referendum o nezávislosti, aby zlepšili své vztahy s Ruskem. Rusko bude konečně vahou svého hlasu a vahou významu jejich státu rozhodovat při OSN přinejmenším pro přijetí svobodného Kurdistánu za nového člena OSN.

Jak je vidět, kurdské vedení tuto radu vzalo patřičně vážně a v minulém týdnu se vydalo směrem do Ruska, kde Kurdové podepsali gigantické smlouvy s ruskými firmami Rosněfť a Gazprom o prodeji kurdské nafty a pochopitelně byli přátelsky přijati i Putinem. Takže do obchodu s kurdskou naftou je zapojeno nejen USA, ale už i Rusko. Snad je to jediná země, kde jsou obě velmoci tak hluboce zapojeny do obchodu s ropou a plynem. Turecko, které všemožně doposud drželo v šachu irácký Kurdistán, je mimo hru!

Proslýchá se, že USA a Rusko jsou skutečně už dohodnuté na tom, že budou podporovat vznik svobodného Kurdistánu a jistou autonomii pro syrské Kurdy na jejich území, kde je oslabený Damašek nemůže ohrozit, nebo jim cokoliv diktovat.

A na arabské frontě? Americký vítr je tak hluboce zasáhl, že Saudská Arábie už ani ne za tři týdny po Trumpově návštěvě včera přerušila diplomatické vztahy s Katarem a uvalila na Katar, na svého tradičního spojence, absolutní embargo! Jako kdyby chtěli říct "já nic, já muzikant", to Katar je to zlo, které podporuje islamistické teroristy po celém světě. Tímto tahem se rozbilo spojenectví tří mocných na hřišti Středního východu a sice: Turecka, Saudské Arábie a Kataru. Tito tři spojenci všemožně zasahovali do vnitřních záležitostí Sýrie a vyprovokovali válku také proto, aby svůj plyn a ropu s plynovodem a ropovodem dostali do turecké sítě, která je propojena s evropskou sítí. Takže jejich společným plánům je konec, ani toto Turkům nevyšlo! Turecko už pátým rokem sní, že se - díky své geografické poloze - stane pánem sofilních energetických zdrojů, aniž by je vlastnilo. USA od nástupu Trumpa k moci již není strategickým partnerem Turecka a dává to Turecku při každé příležitosti najevo, všude, kde jen může.

Turecku zůstávalo de facto jen Německo, které je již víc než 100 let spojencem Turecka, ale Německo ve středu definitivně rozhodne o stažení svých vojsk z Turecka ze základny Incirlik, a to je rána nejen do vzájemných historických vztahů mezi Německem a Tureckem, ale hlavně do postavení Turecka v NATO!

Na to, kdy americký vítr už konečně dorazí i do Česka, si budeme muset ještě chvíli počkat. Do té doby budeme my, Kurdové žijící v Česku, nadále šikanováni a pronásledováni. Někteří činitelé v ČR sdílí s Tureckem stejnou ložnici, co ovládají peníze, podnikání a část státní správy.....

Autor: Yekta Uzunoglu | karma: 18.61 | přečteno: 221 ×
Poslední články autora