Yekta Uzunoglu

Svobodný Kurdistán ?

16. 04. 2017 8:02:14
Již čtvrtým rokem píši, že se Sýrie rozpadne tak jako Irák a dle všeho i to Turecko, státy, které byly na základě dvou diplomatů - Francouze a Angličana - ještě během I. světové války od stolu vymyšleny a následně vytvořeny.

Snad se přece jen někdy v budoucnu hranice změní do svých přirozených podob, hranice, které uměle jeden velký národ rozdělují mezi čtyři státy.

Rozklad Iráku a Sýrie, které de facto fyzicky již třetím rokem neexistují, zabrzdil jen a jen Barack Hussein Obama. A teď je tomu dle všeho konec.

Iráčtí Kurdové svou samostatnost již nastartovali a tento svůj záměr již sdělili nejen generálnímu tajemníkovi OSN, který byl nedávno na návštěvě v Kurdistánu, ale i zástupcům všech mocných států, ale i vládě v Bagdadu. Přesný harmonogram neznáme, ale to, co je nastartováno, bylo konzultováno s těmi státy, které by tento vývoj mohly ovlivnit.

V případě Sýrie, i když stát již třetím rokem neexistuje, Kurdové ještě nevybudovali takové zázemí, aby mohli nastartovat samostatnost syrského Kurdistánu a v budoucnu ho připojit k iráckému Kurdistánu, ale de facto již čtvrtým rokem spravují celou zemi sami bez Damašku.

A tento fahrt plán je již téměř schválen významnými strategickými instituty jako jediné rozumné řešení budoucnosti Sýrie. Sýrie po těch vzájemných krveprolitích mezi sunnity a alavity, se již nikdy nedá dohromady, o tom jsou i Rusové se západem zajedno. Ale i z ekonomického hlediska sunnitská část Sýrie nepřináší alavistické části vůbec nic. Část, kde žijí sunnité v Sýrii, je převážně poušť a je válkou zničená. Alavité přece nebudou desítky let financovat ze svých prostředků vybudování sunnitské válkou zničené části.

Tím je prostor k vyhlášení samostatnosti Syrského Kurdistánu zvětšen. Je v tom jediná brzdící síla, a sice Turecko, které se bojí samostatnosti Syrského Kurdistánu jako čert kříže a právě proto stačila ještě za Obamy vniknout turecká armáda do Sýrie, aby znemožnila propojení kurdských osvobozených částí. Proti Turecku tam stojí jak USA, ale i Rusko. Dokonce USA vybudovali čtyři vojenská letiště a dle zpravodajského portálu Debka, který je znám svou blízkostí k izraelským zpravodajským službám, USA už pracuje na plánu, jak přemístit část své vojenské základy z Tureckého Incirliku do Kurdy ovládané kurdské části Sýrie a údajně zbytek té základy v tureckém Incirliku pojede do Jordánska a německé jednotky, nacházející se na té americké základně v Turecku, se mají přesunout na Kypr a tím USA skoncují s desítky let trvajícím důvěrném vojenským vztahem s Tureckem. Dle všeho k tomu dojde, když USA vybudovali čtyři letiště v tak malém území jako je Syrský Kurdistán, ale jestli k tomu dojde, tak je toto dost vážným signálem toho, že Turecko čeká to, co potkalo Sýrii, Irák a Libyi.

Autor: Yekta Uzunoglu | karma: 21.95 | přečteno: 721 ×
Poslední články autora