Yekta Uzunoglu

Syrská plynovka

15. 04. 2017 8:45:30
Aby vše bylo ještě jistější, USA hodili na Talibán v Afganistanu nejsilnější bombu, matku všech bomb, která čekala nejméně 10 let ve skladě! A je to, národ má o čem mluvit

Konec první opony syrské komedie

Minulý týden jsem napsal pod titulkem "Syrská komedie" článek o tom, že to, co se odehrává mezi USA a Ruskem kolem Sýrie, je svérázná komedie a to ryze účelová, kvůli vnitropolitické situaci v USA, konkrétně kvůli podezření prezidenta Trumpa z "důvěrných -nežádoucích" vztahů s Ruskem.

Kdo onu bombu s jedovatý plynem v Sýrii na civilní obyvatele shodil, není skutečně až tak podstatné, podstatné je, proč to udělal! Ten, kdo bombou s chemickými zbraněmi na obyvatele zaútočil, mohla být klidně i syrská armáda na základě rady Ruska. Nebo "povstalci" na základě rady dvou amerických agentů působících v terénu. Ale první varianta mně připadá "bezpečnější" řešení pro hráče, i když na straně západu se nikdy neví, kdo a co může na koho "prásknout".

Trump potřeboval pomocnou ruku, jak se zdá, "někdo" mu ji podal. Za tento článek jsem sklidil snad nejvíc kritiky za poslední dva roky, hlavně ze strany angažovaných proruských intelektuálů. Přitom obsah mého článku nebyl proti nikomu, jen jsem chtěl přiblížit čtenářům způsob, jak bude nová politika s Trumpem snad nejméně příští čtyři roky vypadat a to, že Rusko či jiný vstřícný stát s ním bude hrát jeho hru, je sekundární.

Ale ruku na srdce, dle všeho tato bomba, tato chemická zbraň, splnila svůj úkol. Vytlačila kdejaké diskuse o nežádoucím "důvěrném" vztahu Tumpa s Ruskem, hráči hráli lépe než Hollywoodské hvězdy. To vše mi oprávněně připomíná éru Ronalda Reagana, který přinesl do vysoké politiky filmové efekty, co změnily chod lidstva na planetě. Jen si vzpomeňme na slavnou hvězdnou válku a jak ta technicky nemožná, ale dokonale s filmovým efektem prezentovaná a vsugerovaná akce, položila Sovětský svaz především ekonomicky a to znamenalo konec "komunismu".

Já jsem si na začátku myslel, že ta "krize" mezi Ruskem a USA ohledně té bomby, tak jak si hráči šli hned jeden druhému po krku, bude nějakou chvíli trvat, ale jak jsem se doslechl, že Rex Tillerson jede do Moskvy, pochopil jsem, že životnost této komedie je z jistých důvodů časově omezena. Když už komedie splnila svůj účel, Trump se otočil za 24 hodin o 180 stupňů. Ještě ve středu během jedné tiskové konference, kde byl účastníkem i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že "podezírá“ Rusko, že o naplánovaném útoku chemickými zbraněmi mohlo vědět dopředu a hned dodal, že v současné době se s Ruskem nemůže vůbec dorozumět a že vztah k Rusku je na nejhorší úrovni všech dob! A téměř ve stejnou dobu si Putin po setkání s Rexem Tillersonem stěžoval před masmédii - jak jinak, když to bylo dle všeho součástí hry pro veřejnost - že se vztah Ruska k USA po nástupu Trumpa do úřadu významně zhoršil! Tak a je to!A přitom víme, jak Trump během své volební kampaně Putina chválil a to tak, až chválení přehnal, sám sebe a svoje lidi dostal do podezření z "důvěrných" vztahů vůči Rusku. Proto také jeho národní bezpečnostní poradce M.Flynn musel odstoupit.

Ani ne za 24 hodin ten samý Trump dokonce na twiteru honem sdělil, že "v pravý čas všichni přijdu k rozumu a nastane dlouhodobý mír a věci vypadají dobře! Rusko po jednání Rex Tillersona se Sergejem Lavrovem: "rozhodli jsme se pokračovat ve spolupráci" a účastníci jednání obou stran se jako herci hned na začátku před novináři tvářili jeden vůči druhému tak chladně, že by si člověk - kdyby by nevěděl, oč jde – řekl, že se asi poperou....

A co to, že se během 24 hodin otočil o 180 stupňů nejsilnější muž světa? Washington Post nějak "přišel" k tajnému dokumentu, že ministerstvo má na ochranu vlasti připravený projekt, jak zaměstnat 33.000 nových odborníků v ministerstvu na boj proti imigraci! Jak víme, jakmile Washington Post něco takového zveřejní, tak je to autentické a celá Amerika o tom mluví! Takže už asi také proto nebylo třeba to "napětí" s Ruskem protahovat, už se mluvilo o imigrantech a o boji proti nim. Kdo dohodil Washington Postu ten dle všeho tajný dokument, není tak složité si odhadnout.

Aby vše bylo ještě jistější, USA hodili na Talibán v Afganistanu nejsilnější bombu, matku všech bomb, která čekala nejméně 10 let ve skladě! A je to, národ má o čem mluvit!Velká americká bomba, Talibán a Al-Káida, to jest zločinci 11. září.... takže končíme první oponu, která se jmenovala "syrská plynovka".....

Autor: Yekta Uzunoglu | karma: 27.73 | přečteno: 1466 ×
Poslední články autora