Yekta Uzunoglu

Erdogan drží Evropu v kleštích

15. 03. 2017 14:28:23
Erdogan se pustil do křížku s Německem, s Holandskem. Je otázka, zda ještě jde o diplomatickou roztržku nebo o konfrontaci Turecka s EU. Přitom Erdogan jde na to dle svého jasného Fhart-Planu.
Jak jeho národ, ale tak další islámské země chtějí konfrontaci s Evropou a průzkumy veřejného mínění z Turecka jasně ukazují, že konfrontaci či tažení do Evropy Turci vítají a stojí za svým sultánem jako pevnost. Erdogan je mimořádně racionálně uvažující a postupující politik. Ví, že Evropa v minulosti nikdy nebyla jednotná a jednotná není ani dnes a nebude ani v budoucnu. Erdogan moc dobře ví, že evropské instituce, které žerou víc než 160 miliardu eur, jen aby existovaly, jsou nefunkční a každý vysoký funkcionář se snaží o to, jak si bez starosti prodloužit svoje funkční období a myslí na svoji výplatu a luxus, který z jeho funkce vyplývá, který by jinak nemohl mít. Erdogan ví, že v krizové situaci evropské státy budou myslet jen a jen na svoje zájmy, což i tato krize ukázala, jak francouzský prezident myslí spíš na zájmy svého Renaultu v Turecku, než na nějakou soudržnost s Nizozemskem či s Německem a to platí i pro Itálii, Švédsko, Finsko, Norsko, ale i Česko, které zůstalo jako divák počítající, co a jak z krize vytěžit pro sebe! Erdogan má v Evropě víc tajných agentů než kterákoliv jiná země a navíc v současné době předsedá Organizaci islámské spolupráce, která za sebou soustřeďuje víc než 1,3 miliardy lidí a mezi těmi zeměmi jsou i země s jadernou silou, jako je třeba Pákistán a každý konfrontační krok Erdogana vnímají jako balzám na své staré rány způsobené jedním či jiným evropským státem v historii, ale i v současnosti. Erdogan má 4 miliony svých lidí jen v Německu a to ve všech strukturách tohoto státu. Před dvěma dny jeden z Erdoganových ministrů řekl: Holandsko má kolem 48.000 vojáku, ale my tam máme 400.000 svých....

Oč skutečně Erdogan usiluje, tak na tuto otázku je potřeba komplexnější odpověď. Erdogan je pragmatický politik a má svou turko-islamistickou vizi a jde za svou vizí tak, jako jeho předkové, kteří přijeli opakovaně až do Vídně a Erdogan chce konečně docílit toho, co jeho předkové nedokázali, a sice dobýt Evropu. Je to tak jednoduché a očividné a jak se zdá, má k tomu zatím vše, co potřebuje. Uprchlíci jsou jen jedna z mnoha zbraní, kterými disponuje Erdogan.Teď je otázka, jak bude dál reagovat Německo. Já se domnívám, že Německo bude reagovat tak, jako reagovala Anglie a Francie v Mnichově v roce 1938 před Hitlerem. Dějiny se opakují, jelikož zájmy kapitálu v jednotlivých zemích zůstaly stejné. Mluvčí jedné gigantické firmy Německa nedávno prohlásil: jsme v Turecku již víc než 160 let a nějaké války či "krize" náš postoj nemění, my musíme především myslet na zájmy své firmy. Připomínám, že se jedná o německou firmu a v těch 160 letech proběhla genocida Arménů v Osmanské říši, to jest křesťanů, rukojmích islámského sultanátu a ani to té firme nevadilo. Proč by měl vadit dnešní postoj Erdogana? Erdogan ví, že může Evropu destabilizovat i tím, že navede Evropany k radikálním ultrapravicovým politickém stranám a tím zničí eventuální soudržnost evropských států mezi sebou.

Já jsem nyní ve Švýcarsku, i tady žije početná turecká menšina. Ale Švýcarsko je dost racionální a realisticky myslicí a žijící země. Před rokem ve švýcarském Bernu Kurdové uspořádali demonstraci, kde vyzvali hostitelskou zemi k solidaritě s bojujícími Kurdy proti ISIS a Turci žijící zde na ně zaútočili se svými motorovými vozy. Od té doby je Švýcarsko velice obezřetné vůči turko-islámistům a decentně činí i patřičně potřebné legislativní úpravy a bezpečnostní opatření. Proto také hned zakázalo vystoupení tureckých politiků ve Švýcarsku, dokonce, i když turečtí politici se chtěli shromáždit ne na náměstí, ale v hotelu Hilton v Zürichu! Švýcarsko kategoricky řeklo svoje NEIN! Počet švýcarských turistů navštěvující Turecko oproti loňskému roku klesl víc než o 78 %! V případě Česka stoupla o něco kolem 14 %!

Další vývoj situace bude odviset i od postoje Německa, kde se turečtí politici chtějí do konce března zúčastnit přinejmenším patnácti dalších shromáždění příznivců prezidenta Erdogana. Erdogan nenechá v klidu Německo, ale ani zbytek Evropy, s každou konfrontací s evropskými zeměmi stoupá jeho popularita nejen v Turecku, ale v celém islámském světě a též také upevňuje svoje ekonomické vazby s islámskými státy. Německé tajné služby ví a otevřeně sdělují, že očekávají agresivní útoky v Německu žijících Turků nejen vůči v Německu žijícím Kurdům.

Erdogan chce jak Německo, ale také další země Evropy, to jest celou Evropu destabilizovat.Turecká menšina v Německu, která je již třetí generací, je mnohem radikálnější, než Turci v Turecku. Během posledních voleb Erdoganova strana v Turecku dostala něco kolem 50%, ale v Německo dostala ta samá strana bohem stejných voleb 65 %!

S integrací turecké menšiny v Německu byla situace vždy složitá. Turecká menšina v Evropě nikdy nechtěla být integrovaná, de facto to nechtěly žádné vlády Turecka od roku 1965, ale ani Němci, proto nedělali nic mimořádného. Opak je pravdou, jak Turecko, ale také Německo, dělali vše možné a nemožné, aby turecká menšina v Německu byla vychována v turko-islámském duchu, proto v každé škole v Německu, kde jsou Turci, jsou turečtí učitelé a v každé čtvrti je jedna mešita s několika "duchovními", copak se to vše stalo bez vědomí a bez podpory německých vlád?

Přitom reakce jednotlivých zemí EU na turecké aktivity není jednotná. Například Francie mítinky podpořila. To je symptomatické pro Evropu. Přitom Hollande je jakoby socialistickým prezidentem, ale i kdyby byl komunistickým prezidentem, nebo hluboko věřícím katolíkem, na jeho postoji v podobných situacích nic měnit nebude, bude myslet co a jak z té situace vytěžit pro Francii, pro francouzské firmy, v tomto případě pro Renault, který sice má své výrobní závody v Turecku (společné s tureckou armádou), ale prodává míň, než koncern Volkswagen a proč to nevyužít, že?!! To je celá slavná evropská politika současnosti!

Místo posuzování zásadních hrozeb pro Evropu se diskutuje zástupný problém – je pro Evropu větší hrozba Erdogan nebo Putin? Přitom odpověď je evidentní – větší hrozbou pro Evropu je rozhodně Erdogan, který je neoficiálním zástupcem jisté ideologie s jistou jasnou ideologickou vizí. V podstatě jde o uměle a účelově vytvořený problém. Již v 80 tých letech o tom psala a mluvila německá politická ikona Helmut Schmidt, který stále poukazoval na to, že Rusové jsou součástí Evropy a v jistých směrech jsou evropštější, než některé jiné evropské národy. Je to národ (citace od Schmidta), který nám daroval Čajkovského, Tolstoje, Turgeněva a nesčetné vědce jako byl Pavlov a mnoho dalších a já nechápu, proč Evropa stále odstrkuje Rusko někam na východ, hlavně daleko od sebe!

Evropa je v obrovské krizi. Je již nejméně 20 let sterilní ve všech oblastech života, od vědy až k literatuře či k umění. Evropa se nachází ve fázi eroze a rozkladu a někdo, jako je Erdogan - který má situaci přesně zmapovanou - ten rozklad jen urychlí a ještě z toho i ekonomicky vytěží. On si myslí, že je to jeho alahovským posláním Evropu konečně porazit. Pravidla boje či hry určuje a diktuje úspěšně Erdogan a on vždy najde nějakou příležitost, či vytvoří nějakou záminku, aby Evropu stále destabilizoval, a tiše se nad bezmocností Evropy raduje. Politici Evropy si neuvědomují, že Erdogan má reálnou sílu ovlivnit integrovanou menšinu v Evropě! Neuvědomují si, že nejenže ji ovlivňuje, on a jeho tajné služby dennodenně diktují, co ta menšina má dělat a jak má dělat.

Evropa to ví a v zajetí své bezmocnosti mlčí!

Autor: Yekta Uzunoglu | karma: 37.67 | přečteno: 1790 ×
Poslední články autora