Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Turecké hospodářství – 4. část

Každý, koho jsem v Československu a následně v Česku poznal, používal výraz, „turecké hospodářství".Byl a je to národní výraz, který vyjadřuje špatné, hodně špatné hospodaření, ať ve státě, v podniku či v rodině.  

Od října 2014 Erdogan začal všemi prostředky vytlačovat Gülenovce ze všech oblastí života, tedy i z hospodářství. Byla a je to válka mezi bývalými spojenci, kde Erdogan má jeden jediný cíl: zničit Gülenovce s použitím veškerých prostředků státu. Proto tzv. nezdařený pokus o vojenský puč byl pro Erdoganovce darem z nebes. Všechny banky, podniky, university, školy všech druhů, ale i soukromý majetek těch, kteří dostali razítko či nálepku Gülenovce, byl zestátněn a část tím způsobem, že stát určil svého vlastního správce pro tyto podniky. Správce následně tyto podniky či majetek přenechal těm vhodným a vždy šlo o Erdoganovce. Jde o vysloveně hrubý zásah do hospodářství, které se i bez toho nacházelo ve velice kritickém stavu. V současné době v Turecku velí islamistický kapitál spravovaný Erdoganovci, tedy přáteli jako je Saúdská Arábie a Katar, pak je tady ještě Istanbulský kapitál a kapitál vojáků, který ovšem značně oslabil.

Tak jak jsem již napsal hned po tzv. pokusu o vojenský puč, který zůstal v síti zpravodajských služeb, že přijde na řadu plán „B“, což také přišel a teď je v plném chodu.

Renomované ratingové společnosti světa, aby neohrožovali evropský a americký kapitál v Turecku, začali snižovat bodové ohodnocení Turecka postupně, proto aby nevyvolaly paniku, která my mohla eventuálně způsobit nežádoucí pohyby na světových burzách. Dnes se už "křehkost" tureckého hospodářství dle ratingových společností dostala na úroveň Etiopie a Venezuely.

Hodnota turecké liry vůči americkému dolaru neúprosně klesá, jen za poslední rok poklesla nejméně o 30 % a teď ještě opatrně stoupá cena ropy, což je pro Turecko jako pro zemi, která je dovozcem ropy a plynu a kde je i část energetiky závislá na plynu, smrtelný trend.

Přes zásahy turecké centrální banky v reakci na poptávku USD zůstává na sestupném trendu vůči hodnotě USD, někdy jen na pár minut, ale tím se statní dolarové rezervy vypařují jako voda na Sahaře.

Turecko má podepsány kontrakty se zahraničím, ale i s domácími společnostmi, v USD brzy nebude mít čím tyto závazky plnit. Tento rapidní pád nemůže zastavit ani turecká centrální banka, ani zákony legalizující černé peníze (před měsíci tureckou vládou bleskově schváleno a je v chodu), ale ani mimo bankovní sektor do Turecka nákladními auty dovážené dolarové prostředky z některých arabských států. 

Z tohoto kritického stavu tureckého hospodářství dostal Erdogan záchvat, když před několika dny vyhlásil, že ti, co drží dolary na svých účtech nebo doma, jsou stejně nebezpeční teroristé jako tzv. pučisté, ISIS či PKK (Kurdská strana pracujících)!

 

Stav tureckého hospodářství v zkratkách:

- Dle nejrenomovanější  ratingové společností defacto nelze do Turecka v současné době investovat

- Turecko po sestřelení ruského letadla víc než před rokem a následných teroristických útocích na letišti v Istanbulu, v zábavném klubu Reina a v ulicích Istanbulu či Simirne a všude jinde, má naprosto paralyzovaný sektor, který byl jedním z hlavních příjmů Turecka. Majitelé podniků v turismu zdržovali doposud tento pád jen tím, že mobilizovali veškeré svoje rezervy, ty se už ale vypařili a stav se dál zhoršuje s každou další bombou a každým útokem. Válečné prohlášení Erdogana už tento trend "jen tak" nezastaví!

- Zahraniční kapitál, který i tak nebyl nijak vázán, opouští Turecko nesmírnou rychlostí.

- Stoupají ceny dolaru a ropy, tím se dostávají turecké výrobní společností a jejich výrobky do cenové úrovně, kdy jsou už neprodejné díky současné konkurenci ve světě.

- Stoupající ceny USD a ropy vedou ke zdražení všeho včetně zemědělských produktů. Zdražení potravin se začalo citelně dotýkat občanů.

- Díky těmto všem souvislostem začala stoupat nezaměstnanost neuvěřitelnou rychlostí.

- Válka v Sýrii a vůči Kurdům, která začala a roste každým dnem, stojí Turecko nejen obrovské devizové prostředky, které už brzy nebude mít, alepokračují další brutálnější útoky ze strany těchto sil přímo v hospodářském srdci Turecka, jako je Istanbul, Izmir či v turistických oblastech v Antalya či jinde. 

- Erdogan, aby si zajistil úspěch za pár týdnů při referendu o Ústavě, která mu zaručí sutanátsví, uvolní veškeré prostředky státu, kterými stát ještě disponuje, potřebuje uspokojit uměle ovlivněné voliče, ale pak po referendu stát už nebude mít peníze vůbec na nic!

Jedinou nadějí Turecka na udržení současného stavu, je obchod s Ruskem, Iránem, Irákem a ještě v černých penězích, které by mohly ještě přijít do Turecka.

Rusko přes veškerou vstřícnost  Turecka ve všech oblastech, nijak s obnovením obchodu na úroveň před sestřelením ruského letadla před víc jak rokem, nespěchá. Nezdá se, že bude spěchat v brzké budoucnosti, nemá k tomu sebemenší hospodářské důvody.

- Irán a Irák rozhodně nejsou ve svých pozicích vstřícnější  než-li Rusko. Ani Irán, ale ani Irák jako dva šíitské státy, neodpustí Turecku, jak donedávna podporovalo ISIS a kdejakou teroristickou skupinu z celého světa, která často za peníze bojovala proti Asadovi, kterého vnímají jako svého šíitského bratra. Obzvlášť Irák, který ještě nepřiměl Turecko k tomu, aby stáhlo své vojáky z Iráku a vydalo sunitského vůdce Tarik el-Hasimi, který je v Iráku odsouzen k trestu smrti a žije jako čestný host v Turecku, a Irán? Mimo těchto důvodů neodpustí Turecku jeho propojení na Saúdskou Arábii a na Katar, kdy Turecko je navíc v současné době předsedou Organizace islámské spolupráce, kde jde především o spolupráci sunitských států.

Tedy "turecké hospodářství", které začalo založením Osmanské říše v roce 1299 až do 1922 a od roku 1923 do roku 1983  jako Turecka republika  striktně centrálně regulovaná loupežnická ekonomika a zkusilo za posledních 33 let zavést "moderní" tržní hospodářství, mohlo tak dlouho existovat jen díky rozkrádaní a rozprodání státního majetku, přes snahy dvou mužů (Ozal a Dervis) se nedokázalo dostat ze stavu "tureckého hospodářství" tak, jak je obecně v Česku chápáno, pokračuje v tradici obecného významu toho výrazu, kdy pokus o přechod na tržní hospodářství připravil stát téměř o veškerý majetek a dnes přichází "turecké hospodářství" a to  bez majetku.

 

 

 

Autor: Yekta Uzunoglu | úterý 24.1.2017 21:09 | karma článku: 20,88 | přečteno: 690x
  • Další články autora

Yekta Uzunoglu

Rukojmí - 1 - Demokratická výměna kus za kus

Rukojmí - institut, který patrně začal existovat společně s lidskou civilizací. Ani božské, ale ani lidské zákony nedokázaly tento institut odstranit ze života naší jinak lidské společnosti.

12.3.2018 v 15:39 | Karma: 6,63 | Přečteno: 187x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

Rukojmí - 2: Pragmatická demokracie a Kurdové jako rukojmí

Dne 18.09.2005 se měly konat v SRN federální volby. Schröder, jako kandidát do funkce kancléře v dalším období, se bál prohry a potřeboval hlasy Turků žijících v SRN majících dvojité občanství.

12.3.2018 v 8:33 | Karma: 0 | Přečteno: 103x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

Rukojmí – 4 - Krajsky,Tigrid, Kohout a Charta 77...

Bylo to někdy v srpnu roku 1979, kdy jsem se po dlouhé konzultaci se svými přáteli z řad Charty 77 rozhodl ve správný čas, aniž bych byl zadržen, dostat do domu Prof. Jiřího Hájka v Zahradním Městě v Praze.

11.3.2018 v 18:35 | Karma: 5,79 | Přečteno: 132x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

Rukojmí 3 - Případ turecký Renault

Psal se rok 1968, kdy se francouzský státní podnik Renault a turecká společnost OYAK patřící výlučně vojákům dohodli a založili společnost Renault Turecko a následně zahájili společnou výrobu osobních automobilů .

11.3.2018 v 14:27 | Karma: 5,37 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

A Shameful case

On Sunday, February 25, 2018, as a bolt of the blue, tens of millions (maybe hundreds of millions) of people were hit by the report of detention of Salih Muslim,

3.3.2018 v 17:05 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 320
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 735x
yektauzunoglu.com 

https://www.facebook.com/MUDrYektaUzunoglu

https://twitter.com/YektaUzunoglu?

 

MUDr. Yekta Uzunoglu (kurdským jménem Yekta Geylanî, * 10. května 1953 Silvan, Turecko) je kurdský lékař a podnikatel s arménskými kořeny (mezi jeho předky byli turečtí Arméni, oběti Arménské genocidy na konci první světové války).[zdroj?] Mimo svých profesí se celoživotně angažuje jako kurdský aktivista (upozorňování na potlačování kurdské menšiny v Turecku, Íránu a Iráku), spisovatel a překladatel: Je například autorem překladů částí Bible a děl Karla Čapka do kurdštiny, a naopak kurdské poezie i prózy do češtiny a němčiny. V roce 2006 obdržel cenu Františka Kriegla.Od roku 1996 německé občanství.

Seznam rubrik