Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Válka o Koridor

USA a Evropa pochopili, že nejde zachovat svoje výnosy a provést změnu v Turecku, museli sáhnout k této poslední zbrani, která je účinnější a smrtelnější, než střelné zbraně. 

Již druhý, rokem píši o tom, že ve válce o Sýrii nejde o osud lidi v Syrii, tak jak se Turecko snaží léta vsugerovat světu, ano právě Turecko se snaží svůj zločinecký „angagemen“ prodávat světu tak, že se angažuje v zájmu lidských práv porušovaných Bašárem Asadem, jako kdyby v Turecku měl dvaceti milionový kurdský národ aspoň právo se vyučovat ve své mateřštině a jako kdyby dvanáct milionů alavitů mělo právo aspoň na svoji modlitebnu! Svět to vše ví a svět k tomu všemu mlčí. 
Válka v Sýrii nemá žádný jiný důvod než to, že v roce 2009 Katar, Saúdská Arábie s Tureckem chtěli postavit plynovod a ropovod vedoucí přes Syrské území do Turecka a Asad, kterého Erdogan tehdy začal oslovovat „mladší bratře“ a celou Asadovu rodinu hostil ve svém domě, se postavil na zadní. A bylo to. Tak, jak již známe z barevných revolucí, začaly demonstrace a protesty, které byly podporovány přímými dodávkami zbraní pro tzv. Syrskou opozici a když ani to nepomohlo, tak se Turecko stalo dálnicí všech islámských radikálů do Sýrie. Výsledkem je nejméně 8 milionů syrských uprchlíků, statisíce zabitých a desítky zničených měst. Turecko se ty uprchlíky, na jejichž osudech se podepsalo krví, snaží použít vůči Evropě jako nátlakový instrument. 
O koridor vedoucí k tureckým hranicím mají ale zájem i naftařské společnosti z USA, to pro jiný projekt, sice pro ropovod a plynovod vedoucí z Iráckého Kurdistánu přes syrský Kurdistán směrem ke středozemnímu moři. Jen připomínám, že v současné době Kurdistán pokrývá dodávkami 90 % ropných potřeb Izraele a dokonce roku by to mělo být již 100 %, to znamená, že Izrael je již nyní závislý na kurdské ropě, ale ropa jde přes ropovod pro Turecko, které je nevyzpytatelným, které vydírá Kurdistán. Kurdistán má jediný příjem, a sice příjem z ropy a plynu, Kurdistán ale ani americké společnosti ale ani Izrael oprávněně nechtějí být závislí na tom, jak se vyspí Erdogan. Potřebují spojit dva kurdské kantony s třetím kurdským kantonem, aby přiblížili k moři. Proti tomu Rusko, které Turecko nejlépe zná, nemá námitky, ale Erdogan, Katar a Saúdská Arábie ano. Proto před dvěma týdny Turecko vojensky intervenovalo do této oblasti pod záštitou boje proti ISIS a dlouho předtím všichni činitelé Turecka výhružně prohlásili, že nedopustí, aby Kurdové svou zemi na jižní straně Eufratu vyčistili od ISIS! Erodgan tvrdí, že ze bojující Kurdové v Sýrii jsou teroristé. Agresivitu Turecka vůči nejen Sýrii, ale vůči Evropě a USA a koneckonců vůči Rusku, nelze zastavit. Proto se udál pokus o puč, který zůstal v síti zpravodajských služeb. Když toto nevyšlo, začal plán B, sice plán ekonomický. Ti, kteří podporovali puč, se dle všeho domnívali, že proběhne tak jako v roce 1960, 1970, 1980 a to při zachování jejich ekonomických zájmů a nepochopili, že jde už o boj „to be or not to be“ pro Turecko, Katar a Saúdskou Arábii a i Evropa a USA na chvíli musí svoje běžící ekonomické příjmy z Turecka obětovat. 

Proto jsem ve svém článku „Mažou jim med kolem huby“ dne 29. 08. 2016 avizoval se slovy: „Fitch Ratings snížili už před dvěma dny patnácti tureckým největším bankám bodování na BBB - ! A den poté Erdogan přijal Saicha Bahreynu a teď bude válka už i na této frontě.” A před dvěma dny konečně sáhli k této zbrani. Největší ratingové agentura světa Mood’s snížila bodování Turecka z "Baa3" na "Ba1", stav ekonomiky Turecka stáhla na “stagnující”. 
Jen připomínám, že na světě jsou v současné době tři ratingové společnosti, které hodnotí stav ekonomiky jednotlivých zemi světa, i ta třetí Standard & Poor's již 20. července tohoto roku bodování Turecka stáhla z BB+ na BB. 
Jelikož Mood’s je největší z té trojice, všichni (mimo mně) čekali napjatě jeho bodování, které ve světle všech těch událostí nebylo překvapující. 
Turečtí politici se bouří. Ale to je jen začátek konce! 
I české podniky, které jsou stále na tureckém trhu, asi budou muset přehodnotit svoje setrvání v tomto prostředí, ale tak jak je znám, zůstanou tak dlouho, že přijdou o mnoho. 
USA a Evropa pochopili, že nejde zachovat svoje výnosy a provést změnu v Turecku, museli sáhnout k této poslední zbrani, která je účinnější a smrtelnější, než střelné zbraně. 
Bonne nuit Ankara!

 

 

Autor: Yekta Uzunoglu | úterý 27.9.2016 9:00 | karma článku: 23,61 | přečteno: 853x
  • Další články autora

Yekta Uzunoglu

Rukojmí - 1 - Demokratická výměna kus za kus

Rukojmí - institut, který patrně začal existovat společně s lidskou civilizací. Ani božské, ale ani lidské zákony nedokázaly tento institut odstranit ze života naší jinak lidské společnosti.

12.3.2018 v 15:39 | Karma: 6,63 | Přečteno: 187x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

Rukojmí - 2: Pragmatická demokracie a Kurdové jako rukojmí

Dne 18.09.2005 se měly konat v SRN federální volby. Schröder, jako kandidát do funkce kancléře v dalším období, se bál prohry a potřeboval hlasy Turků žijících v SRN majících dvojité občanství.

12.3.2018 v 8:33 | Karma: 0 | Přečteno: 103x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

Rukojmí – 4 - Krajsky,Tigrid, Kohout a Charta 77...

Bylo to někdy v srpnu roku 1979, kdy jsem se po dlouhé konzultaci se svými přáteli z řad Charty 77 rozhodl ve správný čas, aniž bych byl zadržen, dostat do domu Prof. Jiřího Hájka v Zahradním Městě v Praze.

11.3.2018 v 18:35 | Karma: 5,79 | Přečteno: 132x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

Rukojmí 3 - Případ turecký Renault

Psal se rok 1968, kdy se francouzský státní podnik Renault a turecká společnost OYAK patřící výlučně vojákům dohodli a založili společnost Renault Turecko a následně zahájili společnou výrobu osobních automobilů .

11.3.2018 v 14:27 | Karma: 5,37 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

A Shameful case

On Sunday, February 25, 2018, as a bolt of the blue, tens of millions (maybe hundreds of millions) of people were hit by the report of detention of Salih Muslim,

3.3.2018 v 17:05 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 320
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 735x
yektauzunoglu.com 

https://www.facebook.com/MUDrYektaUzunoglu

https://twitter.com/YektaUzunoglu?

 

MUDr. Yekta Uzunoglu (kurdským jménem Yekta Geylanî, * 10. května 1953 Silvan, Turecko) je kurdský lékař a podnikatel s arménskými kořeny (mezi jeho předky byli turečtí Arméni, oběti Arménské genocidy na konci první světové války).[zdroj?] Mimo svých profesí se celoživotně angažuje jako kurdský aktivista (upozorňování na potlačování kurdské menšiny v Turecku, Íránu a Iráku), spisovatel a překladatel: Je například autorem překladů částí Bible a děl Karla Čapka do kurdštiny, a naopak kurdské poezie i prózy do češtiny a němčiny. V roce 2006 obdržel cenu Františka Kriegla.Od roku 1996 německé občanství.

Seznam rubrik