Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropa v imigrační krizi - 2

Evropská Unie je v imigrační krizi a tato instituce pro běžného občana je virtuální , o které ale na rozdíl od mnoha virtuálních jevů nevíme vůbec nic, než to, že virtuální Evropská unie má své sídlo někde v Bruselu a Luxembursku

 

 

Imigrace a migrace v lidských dějinách je a bude

Některé imigrační vlny přinesly hostitelským zemím bohatství, ale některé zase dokázaly hostitelské země zničit. Způsoby a motivy  imigrace byly také různé, někdy válečné, někdy ekonomické, politické, někdy jsou důvodem nemoci či hladomor.

Pro pochopení současné situace se podívejme na migraci lokalizovaně na evropském kontinentu a temporálně na migraci v Evropě po 2. světové válce. Na fakt, co se odehrávalo kolem migrace v střední a západní Evropě a to od konce  2. světové války až do roku 1990!

Migrační vlny v Evropě po II. světové válce

Po skončení 2. světové války se miliony a miliony Němců přesunuly z východní Evropy do západní Evropy, dříve z Königsbergu (Kaliningrad), kde dnes nenajdete skoro žádného Němce, dále k tomu pak Sudetští Němci, dál Poláci, Ukrajinci, Češi, Slováci, Maďaři jak po 2. světové válce, ale také po roce 1956 a ještě židé. Vlna migrace z východní či střední Evropy do západní Evropy v různých intenzitách a v různých obdobích (z ČSSR po roce 1968) trvala de facto až do roku 1990! A to se nezmiňuji o migraci Evropanů (ať z východu či ze západu) do USA, Izraele, Austrálie či na Nový Zéland atd. Zůstávám pořád v Evropě.

 

Pozitivní dopady evropské migrace po II. světové válce

Tito migranti z východní či střední Evropy nikdy nezpůsobili nějaké potíže, problémy nejen své západní Evropě, ale ani svým hostitelským zemím, které se staly jejich novým domovem. Opak je pravdou: pomohli nesmírně při odstranění válečných ruin, vybudovali společně s domorodci novou zemi, která se stala i jejich, tady studovali, podnikali, stali se umělci, vojáky, pedagogy. Tito lide přinesli sebou do svých nových domovů obrovské duchovní bohatství, vytvořili novou mozaiku, která měla v sobě obrovskou dynamiku. Tato dynamika dostala Evropu nejen z ruin 2. světové války, ale z Evropy všichni společně vytvořili opět mocný, produktivní kontinent a to produktivní ve všech oblastech lidského života.

Téměř ve stejném období (začalo ještě před 2. světovou válkou a pokračovala i po ní) šla vlna emigrantů ze Španělska do Francie, z Řecka do Evropy (několik tisíc migrantů dokonce skončilo v tehdejším ČSSR).  Ani tito migranti nezpůsobili nějaké problémy hostitelským zemím. V 60 tých letech západní Evropa zažila jiný druh migrační vlny, sice tak zvanou "pracovní migraci", kdy především SRN potřebovala k vybudování a k produkci zahraniční dělníky. Ti přišli z Itálie, ze Španělska, Jugoslávie, Řecka, ale i z Turecka!

Do tzv. integrace Italů, Španělů, Jugoslávců a Řeků ve SRN, jak federální tak i zemské vlády, ale ani Wolhfartverbad (neziskové organizace), nemuseli téměř nic dávat, ani nemuseli vůbec nic investovat. Ti lidé ze začátku pracovali jako dělníci a po nashromáždění finančních prostředků otevírali své pizzerie, italská café, cukrárny nebo podnikali jiných oblastech. Totéž platí pro Řeky nebo Jugoslávce, v případě Španělů bylo tak trochu jinak. Valná část se po pádu generála Francisca Francazačala vracet zpátky do Španělska, kde se stali součástí turistického sektoru a oslovovali především Němce.

 

Autor: Yekta Uzunoglu | středa 4.5.2016 18:57 | karma článku: 18,30 | přečteno: 469x
  • Další články autora

Yekta Uzunoglu

Rukojmí - 1 - Demokratická výměna kus za kus

Rukojmí - institut, který patrně začal existovat společně s lidskou civilizací. Ani božské, ale ani lidské zákony nedokázaly tento institut odstranit ze života naší jinak lidské společnosti.

12.3.2018 v 15:39 | Karma: 6,63 | Přečteno: 187x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

Rukojmí - 2: Pragmatická demokracie a Kurdové jako rukojmí

Dne 18.09.2005 se měly konat v SRN federální volby. Schröder, jako kandidát do funkce kancléře v dalším období, se bál prohry a potřeboval hlasy Turků žijících v SRN majících dvojité občanství.

12.3.2018 v 8:33 | Karma: 0 | Přečteno: 103x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

Rukojmí – 4 - Krajsky,Tigrid, Kohout a Charta 77...

Bylo to někdy v srpnu roku 1979, kdy jsem se po dlouhé konzultaci se svými přáteli z řad Charty 77 rozhodl ve správný čas, aniž bych byl zadržen, dostat do domu Prof. Jiřího Hájka v Zahradním Městě v Praze.

11.3.2018 v 18:35 | Karma: 5,79 | Přečteno: 132x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

Rukojmí 3 - Případ turecký Renault

Psal se rok 1968, kdy se francouzský státní podnik Renault a turecká společnost OYAK patřící výlučně vojákům dohodli a založili společnost Renault Turecko a následně zahájili společnou výrobu osobních automobilů .

11.3.2018 v 14:27 | Karma: 5,37 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

A Shameful case

On Sunday, February 25, 2018, as a bolt of the blue, tens of millions (maybe hundreds of millions) of people were hit by the report of detention of Salih Muslim,

3.3.2018 v 17:05 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 320
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 735x
yektauzunoglu.com 

https://www.facebook.com/MUDrYektaUzunoglu

https://twitter.com/YektaUzunoglu?

 

MUDr. Yekta Uzunoglu (kurdským jménem Yekta Geylanî, * 10. května 1953 Silvan, Turecko) je kurdský lékař a podnikatel s arménskými kořeny (mezi jeho předky byli turečtí Arméni, oběti Arménské genocidy na konci první světové války).[zdroj?] Mimo svých profesí se celoživotně angažuje jako kurdský aktivista (upozorňování na potlačování kurdské menšiny v Turecku, Íránu a Iráku), spisovatel a překladatel: Je například autorem překladů částí Bible a děl Karla Čapka do kurdštiny, a naopak kurdské poezie i prózy do češtiny a němčiny. V roce 2006 obdržel cenu Františka Kriegla.Od roku 1996 německé občanství.

Seznam rubrik